Top 5 muistiinpano-ohjelmistot

Hyvin tehdyt ja selkeät muistiinpanot auttavat luomaan selkeän kokonaiskuvan opiskeltavasta asiasta ja usein opettajat kokoavat muistiinpanoihinsa aihealueiden tärkeimmät pointit selkeästi ja helposti ymmärrettävästi. Kokosimme aikaisemmin blogiimme artikkelin siitä, miten kirjoittaa hyvät muistiinpanot ja miten niistä voi hyötyä omassa opiskelussa.

Tällä kertaa kerromme, miten helpottaa muistiinpanojen tekemistä tietokoneella ja kuinka tehdä niistä juuri itselle sopivat.

Muistiinpano-ohjelmistot

Kynien ja vihkojen valtakausi alkaa olla päättymässä, sillä yhä useammin muistiinpanoja kirjoitetaan tietokoneella. Tietokoneella muistiinpanoja kirjoittaessa on vain mielikuvitus rajana. Digitaalisessa muodossa oleviin muistiinpanoihin on helppo lisätä esimerkiksi kuvia, ja muokkausten tekeminen on moninkertaisesti helpompaa kuin käsin kirjoitettuihin muistiinpanoihin. Myös suurempien kokonaisuuksien käsittely on huomattavasti helpompaa tietokoneella kuin käsin kirjoitettuna.

Kokosimme kasaan lyhyet esittelyt viidestä erilaisesta sovelluksesta, joilla muistiinpanojen kirjoittamisesta tekee huomattavasti helpompaa. Listasimme ylös myös plussia ja miinuksia jokaisesta ohjelmasta. Lisätietoja jokaisesta ohjelmasta löydät niiden omilta nettisivuilta.

 

Evernote

Evernote on jo pitkään toiminnassa ollut muistiinpano-ohjelma. Evernoten avulla pidät järjestyksessä niin muistiinpanot kuin erilaiset to do-listatkin. Ohjelmassa muistiinpanoihin on helppo lisätä esimerkiksi kuvia ja videoita, ja voit myös jakaa muistiinpanosi muille, jos esimerkiksi ystäväsi on ollut poissa tunnilta.

Evernoten perusversio on ilmainen, mutta tarjolla on myös maksullinen Evernote Premium -versio, jolle tulee hintaa 6,99 euroa kuukaudessa. Ohjelmasta on saatavilla selainversio, tietokoneelle asennettava työpöytäsovellus Windowsille ja Macille sekä mobiililaitesovellus sekä iOS-laitteisiin että Android-laitteisiin.

Plussat:

+ Ilmainen, mahdollisuus Premium-versioon kuukausimaksulla

+ Runsas valikoima erilaisia toimintoja

+ Selkeä ja helppokäyttöinen käyttöliittymä

+ Tallentaa tiedostot automaattisesti

 

Miinukset:

- Ilmaisessa versiossa ominaisuuksia on rajoitettu

 

SimpleMind

SimpleMind on mindmap-ohjelma, jonka nettisivujen mukaan on maailman johtava monialustainen ajatuskarttatyökalu. SimpleMindin avulla kokoaa kasaan niin laajat käsitekartat historian vuosituhansien eri tapahtumista kuin myös suppeammat ajatuskartat tietyn entsyymin toiminnasta biologiassa.

SimpleMindin perusversio on ilmainen, mutta perusversion ominaisuudet on hyvin rajoitettuja. Tarjolla on myös SimpleMind Pro Edition, jolla laajentaa sovelluksen käytettävyyttä suuresti. Pro-versio on saatavilla kertamaksulla niin tietokoneelle kuin myös mobiililaitteelle. Ohjelman työpöytäversion hinta on 24,99 €, kun taas mobiilisovelluksen hinnaksi on merkitty 6,99 € Androidille ja $6,99 iOS:lle.

Plussat:

+ Ilmainen

+ Mahdollisuus Pro-versioon kertamaksulla kuukausiveloituksen sijaan

 

Miinukset:

- Ilmaisessa versiossa ominaisuuksia on rajoitettu suuresti

- Hinnoittelu sekoittaa kahta eri valuuttaa

 

Popplet

Popplet on mindmap-ohjelma, joka kuvailee itseään erittäin helppokäyttöiseksi sekä helpoimmaksi tavaksi visualisoida ideoita. Poppletin avulla luo erilaisia ajatuskarttoja, mutta ohjelmassa on myös mahdollista luoda aikajanoja, joiden avulla esimerkiksi historian opiskelusta voi tehdä helpompaa.

Poppletista on tarjolla täysin ilmainen perusversio, jolla pääsee käsiksi kaikkiin ohjelman työkaluihin mutta pystyy luomaan vain yhden ajatuskartan. Ohjelmasta on tarjolla Popplet solo-versio, jolla saa mahdollisuuden luoda rajattoman määrän ajatuskarttoja. Solo-version hinta on 2,99 dollaria kuukaudessa tai 29,99 dollaria vuodessa. Popplet on selainpohjainen ohjelma, jota on helppo käyttää niin tietokoneilla kuin mobiililaitteillakin.

Plussat:

+ Ilmainen

+ Mahdollisuus solo-versioon kuukausi- tai vuosimaksulla

 

Miinukset:

- Ilmaisversiolla mahdollisuus luoda vain yksi ajatuskartta

 

OneNote

OneNote on osa Microsoftin Microsoft 365 -tuoteperhettä. Ohjelmaa markkinoidaan sanoilla ”oma digitaalinen muistikirja”, jonka avulla oma maailmasi pysyy aina järjestyksessä. OneNotella muistiinpanojen pitäminen järjestyksessä on helppoa ja muistiinpanoihin on helppo lisätä esimerkiksi kuvia ja videoita.

OneNoten saa käyttöönsä, jos hankkii jonkin Microsoft 365-tilauksista. Näihin tilauksiin kuuluu paljon muitakin Microsoftin ohjelmia, kuten esimerkiksi Word ja Excel, joita on myös hyvä opetella käyttämään. Halvimmillaan Microsoft 365-tilauksen saa hankittua 69,00 euron vuositilauksena, vaihtoehtoisesti myös kuukausiveloitukselle 7,00 euroa kuukaudessa. Ohjelmasta on saatavilla niin työpöytä- kuin selainversiokin, mutta myös mobiilisovellukset eri käyttöliittymille

Plussat:

+ Helppokäyttöinen ja selkeä käyttöliittymä

+ Monipuolinen valikoima työkaluja

+ Tallentaa tiedostot automaattisesti

 

Miinukset:

- Maksullinen

 

Google Docs

Google Docs on Googlen luoma tekstinkäsittelyohjelma, jonka avulla muistiinpanojen kirjoittaminen onnistuu niin tietokoneella kuin mobiililaitteellakin. Google Docsin voit myös jakaa muille ihmisille kätevän linkin tai sähköpostin välityksellä, jolloin muut pääsevät tarkastelemaan tai muokkaamaan jakamaasi tiedostoa, näin tehden esimerkiksi ryhmätöiden tekemisestä helpompaa.

Google Docs on täysin ilmainen, eikä tarjolla ole minkäänlaisia kuukausiveloitteisia lisätilauksia. Google Docs tallentaa tiedostonsa automaattisesti joko Google Docsin omaan sovellukseen, mutta myös Google Driveen, jonne voit kerätä kaikki itsellesi tärkeät tiedostot. Tietokoneilla Docs toimii selaimessa, joten nettiyhteys vaaditaan ohjelman käyttöön. Mobiilisovelluksessa voit ladata tiedostosi käytettäväksi offline-tilassa, joten nettiyhteys ei ole pakollinen.

Plussat:

+ Täysin ilmainen, ei lisätilauksia

+ Tallentaa automaattisesti

+ Helppokäyttöinen ja selkeä käyttöliittymä

 

Miinukset:

- Vaati nettiyhteyden toimiakseen (tietokoneella pakollinen, mobiilissa offline mahdollisuus)