Ylioppilaskirjoitukset - mitä tarvitset mukaan?

Ylppärit, yo-kokeet, kirjoitukset – rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta mitä ylioppilaskirjoituksiin oikein täytyy ottaa mukaan ja kuinka koetilanteessa täytyy käyttäytyä?

Abit istahtavat koesaleihin ympäri Suomen jälleen syyskuun puolessa välissä ja pääsevät todistamaan osaamistaan ja muistelemaan asioita, joita ovat oppineet lukion aikana. Ensimmäisiä ylioppilaskirjoituksia saattaa jännittää todella paljon, mutta täytyy vain muistaa ottaa rennosti eikä stressata koetilaisuutta sen enempää.


Kuusi tuntia istumista ja kirjoittamista


Ylioppilaskirjoitusten kirjallisten osuuksien koetilaisuudet alkavat kaikissa Suomen lukioissa tasan klo 9:00 ilmoitettuna koepäivänä. Jokaisella lukiolla on omat käytäntönsä ja ohjeistuksensa siitä, miten paljon aikaisemmin tulee olla paikalla ja esimerkiksi täytyykö tietokone olla toimitettuna aiemmin koetilaan. Jokaisen oppiaineen kirjallisen osuuden suorittamiseen on yhteensä kuusi tuntia aikaa, eikä paikalta saa poistua ennen kello 12:ta.

Ennen kirjoituksia on hyvä harjoitella koetilannetta Abitissa ja varmistaa, että osaa käynnistää tietokoneen USB-muistitikulta, liittää koneeseen verkkopiuhan sekä varmistaa kuulokkeiden ja hiiren toiminta. Muista myös ottaa mukaasi tietokoneen virtajohto!


Muistaa ottaa kirjoituksiin mukaan


• Tietokone ja virtajohto
• Kuulokkeet
• Henkilöllisyystodistus, kuten passi tai ajokortti
• Kirjoitusvälineet; kynä, kumi, teroitin ja viivoitin
• Eväät


Entäs jos tulee nälkä?


Kuusi tuntia on erittäin pitkä aika, ja monen huolena saattaakin olla se, kuinka koetilanteesta selviää. Mutta ei hätää, kirjoituksiin saa ottaa mukaan eväitä! Täytyy vain varmistaa, ettei eväissä ja niiden pakkauksissa ole esimerkiksi etikettejä, jotka sisältävät tekstiä, koska tämä voidaan pahimmassa tapauksessa tulkita vilpiksi. Eväät on hyvä pakata esimerkiksi läpinäkyviin muovirasioihin tai pakastepusseihin ja juomiset läpinäkyviin muovipulloihin.

On myös tärkeää, että koetta on mukava tehdä. Pue päällesi mukavat vaatteet, kuten vaikka huppari ja löysät housut. Ota myös villasukat mukaan – koesalit ovat usein hyvin ilmastoituja ja ilmastointi on yleensä täysillä, ettei tilasta lopu happi, joten salissa voi olla jopa kylmä!

Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta löydät kattavan listan ja tarkempia ohjeistuksia mitä tulee ylioppilaskokeen tekemiseen.

Yo-kirjoituksia ei kannata pelätä: ota vain rennosti ja kaikki menee hyvin. Onnea matkaan kaikille tänä syksynä kirjoittaville!