Kannettavan tietokoneen puhtaanapito

Jokainen meistä on joskus pyyhkinyt sormenjälkiä tietokoneen näytöstä ja puhaltanut pölyt näppäimistöltä. Oletko tullut ajatelleeksi, miten paljon pölyä ja likaa kertyy myös niihin paikkoihin, joita ei tule siivottua päivittäin, viikoittain tai edes kuukausittain? Tietokoneen toimivuuden kannalta yksi yleisimmistä ongelmista on sen sisälle kertyvä pöly. Pöly voi heikentää tietokoneen suorituskykyä, joten kone olisi hyvä siivota säännöllisesti.

 

Tarvittavat välineet

Tietokoneen puhdistamiseen tarvitset muutamia simppeleitä työkaluja: paineilmaspraylla, mikrokuituliinalla ja pumpulipuikoilla pääsee jo pitkälle peruspuhdistuksessa. Koneen puhtaanapitoon on hyvä varata hieman aikaa, ja jo tunnissa homman saa varmasti hoidettua kunnialla loppuun!

 

Läppärin peruspuhdistus

Ennen puhdistuksen aloittamista on tärkeää irrottaa läppäri verkkovirrasta ja varmistaa, että se on suljettu - jos kone on lepotilassa, voi se herätä odottamattomasti kesken puhdistuksen. Irrota koneesta myös kaikki oheislaitteet. Puhdistaminen on helpoin aloittaa tietokoneen ulkopinnoista: pyyhi näppäimistö ja muut pinnat varovasti mikrokuituliinalla, ja jos pinnoilla on pölyn lisäksi muuta likaa, voit käyttää varovasti kostutettua liinaa. Jos näppäimistön välissä on likaa, puhdista se paineilmaspraylla ja käytä tarvittaessa apuna pumpulipuikkoa.

Näyttöjen puhdistukseen on saatavilla erilaisia puhdistusaineita, mutta myös näytön voi pyyhkiä mikrokuituliinalla. Pidä kuitenkin erityisen hyvää huolta siitä, ettei liinassa ole näyttöä naarmuttavia partikkeleita, ja näytön pyyhkimiseen voi tarvittaessa pyhittää täysin oman liinan. Näytön puhdistamisessa hellä kosketus on valttia, joten älä käytä liikaa voimaa tai voit vaurioittaa näyttöä.
Jos käytät ulkoista hiirtä, kannattaa sekin puhdistaa säännöllisesti. Aloita hiiren puhdistaminen irrottamalla se koneesta ja poistamalla mahdolliset patterit. Pölyt voi pyyhkiä kuivalla tai hieman kostealla liinalla, ja tarvittaessa pumpulipuikko auttaa tässäkin asiassa. Jos hiiren sisällä on irtolikaa, saa sen poistettua helpoiten ravistamalla hiirtä varovasti. Myös muut tietokoneen oheislaitteet voi puhdistaa soveltamalla samoja ohjeita.

 

Sisäinen puhdistaminen

Läppärin puhdistaminen sisältä on puolestaan astetta haastavampaa, sillä useita läppäreitä ei ole suunniteltu käyttäjän avattaviksi. Jos kone on sisältä selkeästi pölyinen tai muuten likainen, kannattaa sisäinen puhdistaminen jättää useimmiten ammattilaisille. Monia läppäreitä ei saa ollenkaan auki, joten jos puhdistaessa ei ole varma siitä mitä tekee, voi aikaan saada suuriakin vahinkoja.
 
Läppärin puhtaanapito ulkoisesti onnistuu kotona helposti, ja se olisikin syytä muistaa tehdä aina, kun kone näyttää likaiselta. Sisäinen puhdistus voi osoittautua yllättävän vaikeaksi, joten sen kanssa kannattaa suosiolla kääntyä ammattilaisten puoleen.
Tällä hetkellä erityisesti näppäimistö ja hiiri on syytä myös desinfioida usein, sillä jatkuvasti käytössä olevat laitteet tarjoavat bakteereille ja viruksille hyvän mahdollisuuden levitä. Tietokoneen pintojen puhtaanapito on erityisen tärkeää korona-aikana, sillä taudinaiheuttajat selviävät likaisilla pinnoilla pidempään.