Aloittavan lukiolaisen muistilista

Lukukauden päätös ja kesäloma lähestyvät  jo vauhdilla, mutta monen mielen päällä pyörii varmasti myös tuleva syksy ja alkavat lukio-opinnot. Millaista lukiossa opiskelu on? Mitä kaikkea pitää muistaa ennen opintojen alkua? Miten valmistautua ensimmäiseen päivään?

Vaikka lukion alkuun onkin vielä hetki aikaa, ei opintoihin voi valmistautua liian hyvin. Ensimmäisten viikkojen aikana uutta tietoa tulee tuhottomasti joka suunnasta, joten tutustumalla muutamiin asioihin jo etukäteen voi välttää informaatioähkyn ja helpottaa oman polkunsa alkua.


 

1. Lukiolaisen opiskelijakortti

Olet varmaan saattanut kuulla puhuttavan opiskelijakortista. Opiskelijakortilla saa lukuisia etuja ja hyötyjä eri palveluista, kuten esimerkiksi VR:n, Matkahuollon ja HSL:n matkoista, urheilutarvikkeista ja ravintoloista. Opiskelijakortin hankkiminen kannattaa jo ihan pelkästään rahan arvoisten etujen takia, mutta lukiolaisena opiskelijakortista on paljon muutakin hyötyä. 

Lukiolaiset saavat opiskelijakorttinsa liittymällä Suomen lukiolaisten liittoon, joka on lukiolaisten oma järjestö, arkielämän helpottaja ja tehokas edunvalvoja. Lukiolaisten liiton tärkein tehtävä on olla lukiolaisten ääni yhteiskunnassa, ja edistää, puolustaa ja valvoa lukiolaisten etuja niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Lukiolaisten liitto pitää huolen siitä, että lukiolaiset otetaan huomioon päätöksenteossa, ja että opiskelu on mahdollisimman mielekästä ja tarkoituksenmukaista jatko-opintoja ajatellen. Lukiolaisten liitto ajaa myös esimerkiksi opiskelun sähköistymistä ja mahdollisuutta käydä lukio muuttamatta kotoa pois.

Suomen lukiolaisten liiton jäseneksi voi liittyä jokainen päätoimisesti lukiossa opiskeleva, ja jäsenyys maksaa 20€/lukuvuosi. Tällä hetkellä jokainen jäsen saa käyttöönsä digitaalisen opiskelijakortin, ja 5€ hintaan saa lisäksi myös muovisen kortin, joka pelastaa esimerkiksi jos kännykästä loppuu akku. Jäseneksi liittyminen on tehty todella helpoksi, joten täyttämällä liittymislomakkeen, liittämällä kasvokuvan ja opiskelijatodistuksen, esimerkiksi kuvakaappauksen Wilman etusivulta, saat opiskelijakortin käyttöösi heti, kun sille on tarvetta!

 

2. Tietokone opiskelukäyttöön

Lukiolaisen yksi tärkeimmistä työkaluista on tietokone. Tietokonetta tarvitaan opiskeluun, kokeisiin ja lopulta myös ylioppilaskirjoituksiin. Moni uusi lukiolainen miettii kannettavan tietokoneen hankintaa, ja konetta hankittaessa kannattaa ensisijaisesti miettiä miten se tukee parhaiten opiskelua koko lukio-opintojen ajan. Varmimman pohjan tietokoneen hankinnan aloittamiseen saa omasta lukiosta: joissain lukiossa vaaditaan, että tietokone on mukana jo ensimmäisenä päivänä, kun taas toisissa koneet tulevat lukion puolesta. 

Lukioon soveltuvalla tietokoneella on tiettyjä vaatimuksia, joihin kannattaa tutustua hyvin ennen lopullisen ostopäätöksen tekoa. Tietokoneen tulee esimerkiksi tukea Abitti-koeympäristöä, jossa useat kurssikokeet sekä ylioppilaskokeet tehdään.



Mikä ihmeen Abitti?

Abitti on Ylioppilaslautakunnan tammikuussa 2015 julkaisema koejärjestelmä, joka syntyi tarpeesta antaa tuleville ylioppilastutkintoon osallistuville kokelaille ja kokeita järjestäville lukiolle mahdollisuuden tutustua ylioppilastutkinnon koejärjestelmään. 

Perinteisesti Abitti-koeympäristöön pääseminen on vaatinut muistitikun, joka on koettu hankalaksi, sillä kaikki tietokoneet eivät tue sen käyttöjärjestelmää. Abitti-yhteensopivan tietokoneen löytäminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä vaikka konetta ostaessa on vannottu järjestelmän yhteensopivuutta, on moni kohdannut ongelmia siitä huolimatta.



Lukiolaiskannettava.fi tarjoaa kannettavia tietokoneita, joista automaattisesti päivittyvä koeympäristö löytyy valmiiksi. Koeympäristö, kokeet ja vastausten lähettäminen toimivat suoraan koneelta. Muistitikkupohjainen Abitti-järjestelmä on kokenut haasteita mm. yhteensopivien tietokoneiden osalta, ajuriongelmista ja käynnistysvalikoista, kun taas Lukiolaiskannettavalla päästään eroon kaikista mainituista ongelmista, ja lukiolainen pystyy keskittymään siihen tärkeimpään eli opiskeluun!

 

3. Oppikirjojen hankinta

Vaikka opinnoissa mennäänkin koko ajan enemmän ja enemmän sähköiseen suuntaan, käytetään useissa lukioissa vielä perinteisiä oppikirjoja. Alkuun kirjojen hankinnassa pääsee parhaiten hankkimalla oman lukion kurssikirjalistan, sillä eri lukioissa voidaan käyttää eri kirjasarjoja tai painoksia.

Ensimmäisenä kannattaa varmistaa käyttääkö lukio ainoastaan sähköisiä kirjoja, vai onko vaihtoehtona perinteiset paperiset kirjat. Joissain lukioissa kirjoja on mahdollista saada lukion puolelta, ja usein myös opiskelijakunnat myyvät kirjoja käytettyinä. Käytettyjen kirjojen hankkiminen on eittämättä kannattavaa, sillä näin säästyy rahaa, kirja on hyvin todennäköisesti kurssille sopiva, ja kurssin päätyttyä sen voi myydä tai lainata eteenpäin. Kätevää, eikö!

 

4. Laskimen valinta

Erityisesti pitkän matematiikan opiskelijoille laadukas laskin on välttämätön työväline, mutta lyhyessäkin matikassa sille on paljon käyttöä. Nykyään useissa lukioissa on Abitin myötä siirrytty käyttämään digitaalisia laskimia, jotka löytyvät suoraan tietokoneelta. Eri laskinsovellukset aiheuttavat hieman päänvaivaa, sillä osa suosii maksullisia laskimia, kun taas toisille ilmaisversio on parempi vaihtoehto. 

Suosituimpia maksullisia ohjelmistoja ovat TI-Nspire CX CAS ja Casio Classpad, kun taas ilmaisohjelmien kuningas on GeoGebra. Monessa lukiossa suositellaan hankkimaan sekä GeoGebra, että maksullinen symbolisen laskennan ohjelma, mutta tästäkin varmimman tiedon saa kysymällä omasta lukiosta.




Muista vertaistuki

Lukion aloittaminen on jännittävää, mutta onneksi apua, vinkkejä ja vertaistukea on saatavilla! Vanhemmat lukiolaiset ja erityisesti tuutorit auttavat mielellään lukiouran alussa, ja erilaisiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyy vastauksia esimerkiksi Suomen lukiolaisten liiton Kysy lukiolaiselta -sivulta ja Lukiolaisoppaasta.

Vaikka opiskelu muuttuu itsenäisemmäksi peruskouluun verrattuna, uuteen arkeen pääsee varmasti kiinni, kun ensimmäisistä kurssivalinnoista ja hankinnoista on selvitty.  Vietä nyt rentouttava kesä ja lataa akkuja, sillä syksyllä energiaa ja motivaatiota tarvitaan!